Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Firmateckningsrätt i aktiebolag
Firmateckningsrätten reglerar vilken eller vilka fysiska personer som kan företa rättshandlingar med bindande verkan för bolaget. Ett exempel på en rättshandling är att ingå ett avtal. Grunden för rätten att handla för bolaget regleras i 8 kapitlet aktiebolagslagen.
Alla styrelseledamöterna tillsammans har enligt lag rätt att teckna bolagets firma. Styrelsen kan även ge VDn, en styrelseledamot eller någon annan rätt att företräda bolaget. Bolaget ska anmäla vem eller vilka som har rätt att teckna bolagets firma till Bolagsverket. Om bolaget har en VD har denna enligt lag rätt att teckna bolagets firma i löpande förvaltningsåtgärder.
Hur stora köp får man göra i bolaget om man utan den andra delägaren godkännande?
Svaret på hur stora köp man får göra i bolaget utan den andra delägarens medgivande beror på hur firmateckningsrätten och beslutsfattandet är reglerat i aktieägaravtalet och bolagsordningen. Om ni inte har ett aktieägaravtal eller specifika regler i bolagsordningen som anger gränser för vilka beslut som kräver båda delägarnas godkännande, kan firmateckningsrätten och beslutsfattandet vara reglerat i bolagets interna styrdokument. Vanligtvis reglerar aktieägaravtal att beslut som överstiger visst belopp måste godkännas av båda delägarna. Detta är för att skydda delägarnas intressen och säkerställa att större finansiella beslut tas i samförstånd. Det är också möjligt att sådana begränsningar tas in i bolagsordningen, vilket innebär att alla större ekonomiska beslut måste beslutas av hela styrelsen eller en viss majoritet av delägarna.
Hoppas detta besvarade din fråga! Önskar du vidare vägledning är du välkommen att boka ett coachingmöte på nedan länk.
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!