Fråga: Registrera domän och ansöka om varumärkesskydd
Hej, Håller på med ett företag som ska ha hand om en plattform inom område x. Jag har tänkt döpa plattformen till ex 123xyz. Tyvärr är toppdomänerna .com och .net upptagna men inte .org. Dock har personerna som äger dessa inte gjort något med domänerna, dvs det finns inga fungerande webbsidor så troligen har de enbart köpt domännamnen och haft dem en tid verkar det som. Det finns heller inget varumärke registrerat i EU eller i Världen med namnet 123xyz. Skulle jag då kunna registrera .org domänen och sedan ansöka om varumärkesskydd?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för din fråga!


Inledningsvis, domännamn och varumärkesskydd är två olika saker. Du kan registrera .org-domänen och även ansöka om varumärkesskydd förutsatt att namnet inte redan används i liknande sammanhang. Varumärket skyddar dig endast inom de geografiska gränser där det är registrerat. Du kan välja att registrera det antingen nationellt i Sverige eller som ett EU-varumärke för att täcka alla EU-länder. För att kontrollera om namnet redan används kan du använda verktyg som TMview eller Svensk Varumärkesdatabas.


Om du behöver ytterligare hjälp eller vägledning kan du ladda ned checklistan för immateriella rättigheter eller boka ett möte för varumärkesskydd med oss nedan. Hoppas detta besvarade din fråga!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Hur skyddar ni bolagets immateriella värden? Kolla vår checklista.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan