Fråga: Sägs avtal upp per automatik om motparten går i konkurs?
Hej! Jag (aktiebolag) skrev ett avtal med en mäklarfirma (kommanditbolag) ang försäljning av bolag. Kommanditbolaget blev försatt i konkurs då ägaren plötsligt avled. Blev då vårt avtal per automatik uppsagt då konkursen inleddes?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!  


Du nämner att avtalet mellan er tar sikte på en försäljning av bolag, men vilket bolag det gäller framgår inte. Du skriver att du undrar du om avtalet per automatik sägs upp när bolaget försätts i konkurs. Svaret är nej, det sägs inte upp per automatik. Dock kan nämnas att när en avtalspart försätts i konkurs så kan man som huvudregel utgå ifrån att motparten inte kommer att fullgöra sin del av avtalet. Det är endast i situationen att ett avtal är värdefullt för företaget som konkursförvaltaren kan besluta att företaget ska fullgöra avtalet.   


Om motparten inte fullgör sin del av avtalet medför det typiskt sett en rätt att häva avtalet. Du kan kontakta konkursförvaltaren för att se hur de ställer sig till avtalet. Om du inte har uppgifter till konkursförvaltaren så kan du vända dig till den tingsrätt som man tror att företaget har lämnat in konkursansökan till för att ta reda på vem som utsetts till konkursförvaltare. 


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du önskar vidare vägledning är du varmt välkommen att kontakta oss för vidare vägledning.  

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan