Fråga: Skydda varumärke vid spelutveckling
Hej! Jag är för närvarande en arbetslös videospelsutvecklare och arbetar på ett spel som jag tror på. Det finns för närvarande inga detaljer om detta spel att hitta någonstans på internet och bara en handfull människor känner till detta projekt. Jag skulle vilja skapa ett trademark för det här spelets namn innan jag delar det på internet. Jag är långt inne i utvecklingen och skulle vilja dela det på internet, men jag är ärligt talat rädd för vad som kan hända om jag inte ser till att jag har ett trademark för det först. Vad som skulle vara att föredra är att ha det varumärkesskyddat globalt, men med tanke på att jag är arbetslös med bara tillräckligt med besparingar för att hålla mig genom utvecklingen av spelet, och att varumärken kan vara dyra, kanske det inte är ett alternativ för mig. Min fråga skulle vara: Vad behöver jag innan jag kan ansöka om ett varumärke som kapslar in namnet på spelet, och vad kan jag göra för att sannolikt ska lyckas? Jag har inget registrerat företag. Jag har inget erkännande. Jag är en person utan finansiering eller juridisk bakgrund. Jag skulle vilja ha det varumärkesskyddat i åtminstone Europa och USA innan jag delar det online. Alla råd kring detta som du kan tänkas ge skulle uppskattas mycket.
Legalbuddy svarar

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


För att besvara din fråga om vad du behöver göra innan du kan ansöka om skydd för varumärket så behöver du börja med att undersöka om varumärket ens går att registrera. Du gör det genom att undersöka existerande varumärken och jämföra det med ditt spels varumärke. Ditt varumärke måste ha särskiljningsförmåga och inte riskera att förväxlas med andra varumärken. Läs mer om särskiljningsförmåga här.


Processen att registrera ett varumärke går till på olika sätt i olika länder. Till exempel är det i USA inte möjligt att registrera ett varumärke innan du haft din produkt ute på marknaden. Nedan ges en förenklad överblick över hur du kan registrera varumärket i Sverige, EU och internationellt. 


Undersök om varumärket går att registrera  

Det första du bör göra är att undersöka om varumärkesnamnet är upptaget eller om det går att registrera. I Sverige görs det genom att söka i Svensk varumärkesdatabas. På EU-nivå görs det på EUIPO:s hemsida

För amerikanska varumärken görs det här.


Med tanke på att domännamnet kommer ha avgörande betydelse för att sprida och marknadsföra ditt spel bör du även undersöka att det finns ett ledigt domännamn för spelet. Dessutom bör du registrera och säkra spelets namn i olika sociala medier. När du undersökt detta bör du registrera ditt varumärke på potentiella marknader innan du bygger upp det. 


Registrera varumärke i Sverige 

I Sverige går det att registrera ett varumärke innan du börjar använda det. Det innebär att du får ensamrätt på att använda det för ensamrätt att använda det för dina varor och tjänster. En ansökan görs på Patent och registreringsverkets hemsida (PRV). Att ansöka om varumärkesskydd kostar 2000 kr och uppåt och priset beror på hur många varumärkesklasser du behöver för att täcka in dina varor och tjänster. 


Registrera varumärke i Europa  

Eftersom du nämner att du åtminstone vill varumärkesskydda spelet i Europa så kan du, istället för att göra en svensk ansökan, direkt göra en ansökan till EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO. Det finns en checklista som EUIPO tagit fram som är bra att se över innan du startar din ansökan. 


Registrera varumärke internationellt  

Det är möjligt att registrera ett varumärke internationellt genom WIPO. I ansökan väljer man i vilka länder som man vill skydda sitt varumärke och det är möjligt att skydda varumärket i alla länder och organisationer som är anslutna till det så kallade Madridprotokollet (i dagsläget över 100 länder). En förutsättning för att registrera ett varumärke hos WIPO är att man tidigare har ansökt eller har ett registrerat varumärke hos antingen PRV eller EUIPO. I ansökan till WIPO används nämligen underlaget från PRV och EUIPO. Att registrera ett varumärke internationellt är en kostsam process, för mer info använd deras kostnadskalkylator.

 

Övrigt

Det är vanligt att vilja dela sin spelidé med andra för att få hjälp och feedback från andra användare i spelcommunities eller om du undersöker samarbetsmöjligheter med förläggare. Förläggarna både ger ut egna och investerar i olika spelprojekt och spelutvecklare. Innan du ingår ett samarbete med en förläggare är det viktigt att läsa på om förläggarnas roll vid spelutveckling, särskilt i förhållande till upphovsrättsfrågor. Det kan vara värt att se över att designskydda spelets viktigaste karaktärer och symboler. Det kan användas som bevis vid en eventuell tvist om plagiat eller intrång kopplat till spelets utseende, karaktärer eller andra designelement. Även spelets logotyp kan designskyddas. 


Sammanfattning  

Slutligen, vid spelutveckling förekommer mycket information som bör skyddas och det är vanligt med företagshemligheter i form av design, spellogik och teknik. Därför rekommenderar vi att ta fram en immaterialrättslig strategi som tar sikte på spelets olika delar – till exempel varumärkets namn, logotyp, domännamn, design och skisser på karaktärer i spelet och koncept, manus och storyboard samt upphovsrätt till egenutvecklad teknik, film och musik. Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett gratis coachingmöte

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan