Fråga: Måste jag anmäla dem aktierna jag köpt?
Jag har precis köpt lite aktier i ett svenskt bolag. Är jag skyldig att anmäla mitt aktieinnehav till bolaget eller till någon annan?
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga. Här kommer en redogörelse för huruvida en aktieägare är skyldig att anmäla sitt aktieinnehav.


Anmälningsskyldighet för aktieägare i allmänhet

En förvärvare av aktier är inte skyldig att anmäla sitt innehav till bolaget för införing i aktieboken, men dessförinnan kan aktieägaren inte delta i bolagets förvaltning eller utöva sina ekonomiska rättigheter i bolaget. Styrelseledamöter och VD är dock alltid skyldiga att anmäla sitt innehav för införing i aktieboken. I så kallade kupongbolag , det vill säga bolag som inte har sina aktier registrerade hos en värdepapperscentral, kan aktieägaren endast i begränsad utsträckning utöva sina ekonomiska rättigheter utan att ha blivit införd i aktieboken. De flesta svenska bolag är kupongbolag.


Sammantaget

Generellt har inte aktieägare en skyldighet att anmäla aktieförvärv, men att vara inskriven i aktieboken är ofta en förutsättning för aktieägare att utöva sina ekonomiska rättigheter. Aktieägare till aktier i kupongbolag som inte är inskrivna i aktieboken kan endast i begränsad utsträckning utöva sina rättigheter. Bolagsledningen måste dock alltid anmäla sitt förvärv av aktier till bolaget. Hoppas att detta besvarade din fråga. Om du behöver vägledning och vidare hjälp är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Boka ett gratis möte nedan.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan