Fråga: Styrelsens undertecknande och firmateckning
Hej, Bolaget jag sitter i styrelsen för har gett ut teckningsoptioner under hösten till ett antal investerare. Nu är emissionen fullt tecknad och vi i styrelsen ska ge ut optionsbevisen. Vad jag förstår ska styrelsen underteckna dessa, men är det samma firmateckning som vi annars tillämpar i bolaget som gäller? Stort tack på förhand.
Legalbuddy svarar

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

 

I Aktiebolagslagen finns det ett antal handlingar som ska undertecknas av styrelsen och precis som du skriver är teckningsoptionsbevis ett exempel på en sådan. När en handling, enligt Aktiebolagslagen, ska undertecknas av styrelsen innebär det att minst hälften av alla styrelseledamöter ska underteckna handlingen. Det följer av ABL 8 kap. 35 § 2 st. Notera att dessa fall inte ska sammanblandas med bolagets generella firmateckning som exempelvis kan tillåta två ledamöter att i förening teckna bolagets firma.


  • Handlingar som enligt Aktiebolagslagen ska undertecknas av styrelsen, dvs. minst hälften av alla styrelseledamöter är;
  • Aktiebrev - 6 kap. 4 §
  • Emissionsbevis, teckningsoptionsbevis och

konvertibler som ges ut i form av skuldebrev - 11 kap 6 §

  • Fusionsplan - 23 kap. 6 §
  • Delningsplan - 24 kap. 7 §
  • Kontrollbalansräkning - 25 kap. 14 §


I ert fall innebär det att minst tre styrelseledamöter måste signera optionsbeviset för att det ska vara en giltig handling. Slutligen vill jag uppmärksamma dig på att både optionsbevis och aktiebrev tillhör den kategori handlingar som enligt Aktiebolagslagen inte kan undertecknas genom s.k. avancerad elektronisk signatur.


Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy enligt nedan. Lycka till!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med ett teckningsoptionsprogram till fast pris

Få hjälp med ett teckningsoptionsprogram till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan