Fråga: Ta fram optionsprogram digitalt i Optionsautomaten
Hej, vi var med på ert webinar, Incitamentsprogram för tillväxtföretag, och är intresserade av att ta fram optionsavtal digitalt med hjälp av ert online-verktyg. Hur fungerar det och hur kommer vi igång?
Legalbuddy svarar

Hej, tack för din fråga!


Optionsautomaten är en digital tjänst för personaloptioner där du till ett fast lågt pris kan skapa ett komplett optionsprogram. Legal Works Advisory står bakom Optionsautomaten så under hela processen får du hjälp av erfarna jurister. Nedan förklaras Optionsautomaten steg för steg. 


Till att börja med så rekommenderar vi att du tar självtestet för att se om ditt företag uppfyller kraven för att ge ut kvalificerade personaloptioner. Om det är så att ditt företag inte uppfyller kraven för KPO så finns andra alternativ t.ex. teckningsoptioner och aktier med vesting. Boka ett gratis coachingmöte med våra jurister för att diskutera vilket incitamentsprogram som passar ert företag bäst.  


Om Optionsautomaten

Optionsautomaten är ett digitalt verktyg som automatiserar processen för kvalificerade personaloptioner. Det är en trygg och smart lösning för start-ups som vill ha ett incitamentsprogram på plats till en rimlig kostnad. Genom att standardisera en lösning som levereras i ett digitalt arbetsflöde kan vi erbjuda en snabb och kostnadseffektiv hjälp. Du loggar in och tar fram all nödvändig dokumentation, lämnar information om de personer som omfattas av optionsprogrammet och skickar ut avtalen för e-signering – allt i en och samma digitala plattform. Boka ett kostnadsfritt möte för att komma igång,


Hur fungerar Optionsautomaten steg för steg?


Steg 1: Självtest

Ta självtestet för att ta reda på om ditt företag uppfyller kraven för att ge ut kvalificerade personaloptioner. Du får besvara frågor om bolaget, dess verksamhet och de tänkta optionsinnehavarna. Länk till självtestet.


Steg 2: Uppstartsmöte

Du träffar en jurist digitalt för att diskutera vilket incitamentsprogram som passar er situation. Det är inget krav, men innan mötet kan du fundera på: 

  • Vem är mottagare (Anställda/styrelseledamöter)? 
  • Vad är syftet med programmet?  
  • Hur mycket utspädning är ni beredda på?  
  • Vad är bolaget värt? 


Steg 3: Optionsautomaten  

Efter mötet aktiverar vi ditt konto i Optionsautomaten. Optionsautomaten är ett digitalt verktyg som automatiserar processen för kvalificerade personaloptioner. Du loggar in och tar fram all nödvändig dokumentation, lämnar information om de personer som omfattas av optionsprogrammet och skickar ut avtalen för e-signering. 


Steg 4: Skapa dokument 

Du får besvara ett antal frågor online och därefter skapas en avtalsmall för optionsavtalet. Du lämnar information om de personer som omfattas av optionsprogrammet. När du är nöjd granskar du informationen en sista gång innan LWA:s jurister kvalitetssäkrar och systemet generar nödvändiga avtal och dokument. 

 

Steg 5: E-signering  

Avtalen skickas ut med e-signering. Parterna får ett mejl med länk att granska dokumentet, Därefter ges de möjlighet att signera elektroniskt med BankID eller ritsignatur. Vi har satt upp ett par regler för en smidig signeringsprocess och håller dig uppdaterad på mejl. Du kan logga in för att följa signeringsstatus och hantera signeringen (t.ex. påminna en part, ändra mejladress eller skicka ut en ny länk). 

 

Optionsregister 

När samtliga avtal signerats förvaras de digitalt i optionsregistret. Där får en översikt över optionsinnehavare, utestående optioner och teckningsperiod. 

 

Optionsautomaten är ett digitalt verktyg som automatiserar processen för kvalificerade personaloptioner.

Gör ett gratis självtest för Kvalificerade Personaloptioner

Få hjälp med ett teckningsoptionsprogram till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan