Fråga: Är det tillåtet att använda andras varumärken i sin reklam?
Hej, driver en återförsäljarverksamhet inom bilvård och extrautrustning. När vi marknadsför våra bilvårdsprodukter, är det tillåtet att ha med bilar och bilmärken i vår reklam. Exempelvis att vi i en kampanj har en bild med en bil vars bilmärke syns tillsammans med vår produkt.
Legalbuddy svarar

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Är det tillåtet att använda sig av andras varumärken i reklam?

Huvudregeln är att man inte får använda annans varumärke i sin marknadsföring/verksamhet, men det finns ett undantag i 1 kap 11 § Varumärkeslagen (VML) där annan än innehavaren får använda varumärket om det sker enligt god affärssed och varukännetecknet används för jämförelser eller för att identifiera eller hänvisa till innehavarens varor.

 

Detta betyder i praktiken att det kan vara tillåtet att använda exempelvis Volvos bilar och varumärke i marknadsföringen av bilvårdsprodukter så länge det inte i marknadsföringen ger sken av ett kommersiellt samband med Volvo eller att produkterna på något sätt auktoriseras.

 

Ett exempel på detta är rättsfallet Volvo mot STC. STC som icke auktoriserad återförsäljare av biltillbehör (som används för Volvo) registrerade domänen volvo-tuning.se och marknadsförde sina biltillbehör där tillsammans med Volvos varumärke. Här menade tingsrätten att det var tillåtet att STC använde sig av Volvos kännetecken i sin marknadsföring eftersom de sålde bildelar avsedda för Volvobilar. Det var dock inte ok att använda domänadressen med Volvos varumärke.

 

Konkret så får du i marknadsföringen utgå ifrån den normalt informerade och skäligen uppmärksamma kunden enkelt ska förstå att dina produkter inte har något kommersiellt samband med Volvo. Om du å andra sidan till exempel använder Volvos varumärke på dina egna produkter så är det sannolikt inte tillåtet. Men om du har en annons där det tydligt framgår att du marknadsför ett bilschampo med ditt varumärke och att detta kan användas på en bil som finns med på annonsen och vars varumärke visas, så får det anses tillåtet. Just när det gäller bilvårdsprodukter så finns det nog inte ett lika starkt motiv att koppla dem till ett visst märke, som det finns i fallet med reservdelar till bilar. Men det sker alltid en bedömning i varje fall och om det finns förklarliga skäl till varför märket innefattades i bilden, exempelvis att bilschampot funkar bra för just Volvobilar så kan det vara okej att använda Volvos varumärke i annonserna.

 

Behöver ni mer hjälp?

Hoppas det gav vägledning om hur man bör tänka vid reklam och användning av andras varumärken. Behöver ni hjälp med att analysera hur era immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas så är ni välkomna att ta vägledning från checklistan nedan eller boka ett gratis coachingmöte.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan