Fråga: Tjänstledighet för studier
Hej, En anställd ska få tjänstledigt för studier. Behöver det upprättas ett avtal på det då?
Legalbuddy svarar

Det är svårt att uttala sig i det specifika fallet utan att veta exakt vad ni vill reglera och varför, men generellt gäller att det inte finns något ”krav på avtal” för tjänstledighet. Däremot rekommenderar vi att ni tecknar ned vad som överenskommits skriftligen, för god ordning.


I detta bör beaktas att anställda har rätt till tjänstledighet för studier enligt lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning (studieledighetslagen). Syftet med lagen är att anställningsavtalet inte ska påverkas av ledigheten. Lagen är skyddande till den anställdes förmån, vilket innebär att avtal med villkor som är sämre för den anställde än vad lagen föreskriver inte är giltiga. Eventuella undantag från lagen är dock möjliga om de har förhandlats fram i kollektivavtal. Det är därför viktigt att veta om vissa bestämmelser i studieledighetslagen avtalats bort eller på annat sätt ändrats i ett eventuellt kollektivavtal. Arbetsgivaren har även två möjligheter enligt studieledighetslagen (som eventuellt kan begränsas till förmån för den anställde i det avtal som ni upprättar):

  1. Arbetsgivaren har rätt att besluta om uppskov, det vill säga att tjänstledigheten ska senareläggas. Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal kan det krävas samtycke till uppskov från den fackliga organisationen.
  2. Arbetsgivaren kan vänta två veckor med att låta den anställde återgå till arbetet från det att den anställde meddelat arbetsgivaren om återgång. Om ledigheten varat ett år eller mer har arbetsgivaren en månad på sig att låta den anställde återgå till arbetet.


Det saknas som angivits en uttrycklig avtalsplikt i lagen, men av dokumentationsskäl är det rekommenderat att upprätta ett avtal som tydliggör vad den anställde och arbetsgivaren har kommit överens om. Där kan det exempelvis stå vilka datum tjänstledigheten gäller, vad som gäller om utbildningslängden ändras och hur återgången till arbetet ska meddelas till arbetsgivaren.


Sammanfattningsvis måste inte ett avtal upprättas enligt lagen, men för att undvika eventuella missförstånd och tvister kan det vara bra att reglera förhållandena för tjänstledigheten. Hoppas svaret gav vägledning. Mer utförlig rådgivning i det specifika fallet inom arbetsrätt kräver expertrådgivning. Tveka inte att höra av dig till någon av våra rådgivare som kan kan hjälpa er vidare till rätt person.

Skapa ett anställningsavtal online, anpassat för en VD.

Innan du skriver ett anställningsavtal - kolla vår checklista över villkor som bör vara med.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan