Fråga: Uppdragsgivare stämmer mitt företag - hur bemöter man stämningsansökan?
Hej Jag är pensionär och Ett företag har bett mej om hjälp med kundarbete ,kalkylering och offerter till kund. Nu har vi gått skilda vägar efter ett år Nu har det trillat ner en stämning i min brevlåda där dom anser jag lagt för låga priser på en del asfaltarbeten och menar på att jag skadat företaget ekonomiskt. Jag har jobbat i branschen i 50 år och haft höga befattningar som försäljningschef så jag vet allt om prisarbeten gällande asfalt och markarbete. Jag anser att hela stämningen är en efterkonstruktion och företaget har varit väl uppdaterade på priserna som har lämnats till kunder eftersom VD har fakturerat efter dem hela 2024 och inte sagt något om dom Vad gäller i denna fråga? Mvh
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan ger vi en vägledning kring vad som gäller om du blivit stämd och vad du kan göra när du anser att kravet är felaktigt.


När du får en stämning från tingsrätten, innebär det att ett företag väckt talan mot dig och begärt att domstolen ska pröva deras krav. Du är nu svarande i ett civilrättsligt tvistemål och har rätt att bestrida kravet – det vill säga säga emot det företaget påstår.

Första steget är att noga läsa igenom stämningsansökan och särskilt det som står under ”grunder” (varför de tycker du är ansvarig) och ”yrkanden” (vad de vill att du ska betala eller göra). Det är sedan upp till företaget att bevisa att du handlat fel och orsakat dem en skada.

Utifrån det du beskriver låter det som att du inte varit anställd utan snarare hjälpt till som extern resurs. Det är då extra viktigt att titta på om ni hade ett skriftligt avtal och vad som stod i det. Om det inte fanns något formellt avtal kan domstolen behöva pröva vad ni faktiskt kommit överens om, muntligt eller genom ert agerande. Det du nämner – att priserna var kända för VD:n, att de användes och fakturerades vidare utan invändningar – kan vara starka argument för att företaget godkänt och varit införstått med hur du arbetat.

Det är också viktigt att förstå att företaget måste bevisa både att du handlat fel och att det orsakat dem en faktisk ekonomisk skada. Att du gjort en annan bedömning i din prissättning är inte automatiskt detsamma som vårdslöshet eller skadeståndsansvar.

Du har rätt att lämna in ett skriftligt svaromål till tingsrätten där du bestrider kravet, förklarar din syn på saken och bemöter deras påståenden. Det är viktigt att detta görs inom den tidsfrist som står i brevet du fått – annars kan domstolen döma i deras favör trots att du har en giltig invändning.


Vi rekommenderar att du:

  1. Samlar all dokumentation du har – mejl, offerter, fakturor och annan kommunikation.
  2. Skriver ett tydligt svar där du förnekar att du gjort något fel och förklarar varför.
  3. Tar juridisk hjälp, särskilt om du är osäker på hur du ska formulera ditt svaromål eller om företaget begärt ett större belopp.


Hoppas svaret gav vägledning! Nedan finns länk till ett förlikningsavtal och möte för att bolla med jurister.


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att skriva ett förlikningsavtal med hjälp av en erfaren jurist

Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan