Fråga: Uppsägning p.g.a. onykterhet
Hej, Vår försäljningschef (för hela koncernen) vem sitter i ledningsgruppen blev hejdlöst berusad på ett kundevenemang vi höll i. Personen var ensamt närvarande från ledningsgruppen och skulle ta ansvar för evenemanget. Till följd av hans beteende har det uppstått anklagelser som lutar mot sexuellt ofredande/trakasserier. Där finns dock ingen polisanmälan. Kan vi säga upp denna pga personliga skäl alt avsked till följd av det beteendet? Eller hur bör vi resonera? Ägarna upplever att inget förtroende finns kvar varken från dem eller anställda. Det är fastställt att inget alkoholmissbruk/sjukdom finns.
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.


Uppsägning på grund av personliga skäl

För att avgöra om det finns saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl eller för avskedande, måste man först och främst bedöma den aktuella situationen utifrån reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). En uppsägning på grund av personliga skäl kräver att arbetstagaren har misskött sina arbetsuppgifter på ett sätt som innebär att förtroendet för denne är permanent skadat. Av frågan framgår det att det handlar om ett enstaka tillfälle av grov misskötsamhet, vilket normalt sett inte är tillräckligt för uppsägning.


Onykterhet och misskötsamhet

Onykterhet under tjänsteutövning kan, om det är återkommande och allvarligt, i vissa fall utgöra saklig grund för uppsägning. I ert fall verkar det dock röra sig om ett enstaka tillfälle utan konstaterad sjukdom eller beroende, vilket försvårar uppsägning. Som huvudregel att endast upprepade förseelser leder till uppsägning. Om arbetstagaren bedöms vara alkoholist kan uppsägning dock inte bli aktuell då det räknas som sjukdomstillstånd, vilket normalt inte är skäl för uppsägning. Uppsägning till följd av sjukdom är som regel inte ett godtagbart skäl om det rimligen kan antas att arbetstagaren kommer att tillfriskna. Det anses inte heller godtagbart att säga upp en arbetstagare så länge denne får sjukpenning från Försäkringskassan. Arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar och kan i princip inte säga upp en anställd som rehabiliteras.


För avskedande, som innebär att anställningen upphör omedelbart utan uppsägningstid, krävs att arbetstagaren grovt har åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren. Detta sker vanligtvis vid upprepad eller särskilt allvarlig misskötsamhet.


I den aktuella situationen har er försäljningschef agerat olämpligt under ett professionellt evenemang, vilket resulterat i allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier, även om ingen polisanmälan har gjorts. Detta kan innebära ett allvarligt brott mot förtroendet som krävs för att behålla en ledande roll. Ett enstaka tillfälle av onykterhet kan normalt sett inte ensamt leda till uppsägning eller avsked.


Rekommendation

  1. Dokumentera händelsen så noggrant som möjligt, inklusive vittnesmål från de som varit närvarande. Ni bör också genomföra ett samtal med försäljningschefen där ni klargör allvaret i situationen.
  2. Varning - ni bör överväga att utfärda en skriftlig varning. En sådan varning kan användas för att underbygga framtida åtgärder om liknande händelser inträffar igen.
  3. Uppsägningsprocess: Om förtroendet är helt förlorat och ni inte ser någon möjlighet till att denne kan fortsätta sin roll, bör ni överväga uppsägning med personliga skäl. Ni bör då säkerställa att omplaceringsskyldigheten har övervägts och att uppsägningen sker i enlighet med gällande lagstiftning. För detta rekommenderar vi alltid att ni kontaktar en jurist som hjälper er under uppsägningsprocessen - boka ett kostnadsfritt coachingmöte för att få reda på hur vi kan hjälpa er.
  4. Kontakta facklig organisation eller arbetsgivarorganisation: Det är viktigt att ni förankrar beslutet med er arbetsgivarorganisation eller liknande för att säkerställa att alla steg sker korrekt och att ni inte riskerar tvister i efterhand.


Om ni behöver ytterligare hjälp med att hantera processen eller utreda situationen i detalj, rekommenderar jag att ni bokar en tid med vår arbetsrättsjurist på denna länk.

Hoppas detta besvarade era frågor och gav klarhet i hur ni kan gå vidare. Tveka inte att återkomma om ni har fler funderingar!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till fast pris.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan