Fråga: Vad är en förtäckt värdeöverföring?
Vad är en förtäckt värdeöverföring och vad blir konsekvenserna?
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad en förtäckt värdeöverföring är och vilka konsekvenser som kan aktualiseras.


En förtäckt värdeöverföring innebär att bolaget, genom en affärshändelse, direkt eller indirekt minskar bolagets förmögenhet samtidigt som affärshändelsen inte har en rent affärsmässig karaktär. Regeln ska inte förstås som ett förbud mot att göra dåliga affärer - utan ska förstås som ett skydd för aktieägare och borgenärer mot att bolaget genomför affärer som inte är ekonomiskt motiverade. Det kan exempelvis vara att bolaget avstår från en fordran, säljer till underpris eller lånar ut pengar till någon som saknar möjlighet att betala tillbaka. En förtäckt värdeöverföring kan endast vara tillåten om samtliga aktieägare samtycker. Utöver detta måste det dels finnas full täckning för bolagets bundna egna kapital och dels måste värdeöverföringen framstå som försvarlig. Eventuella konsekvenser som kan bli aktuella är återbäringsskyldighet och i vissa fall bristtäckningsansvar. Reglerna om otillåtna värdeöverföringar återfinns i 17 kap aktiebolagslagen.


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan