Fråga: Vad är en värvningsklausul?
Vad är värvningsförbud eller värvningsklausul?
Legalbuddy svarar

För vissa arbetsgivare kan det finnas anledning att skydda sig ifrån att tidigare anställda påverkar andra medarbetare från att lämna arbetsgivaren för att gå till en konkurrent. I sådana fall kan en värvningsklausul införas i anställningsavtalet.


En värvningsklausul innebär en bestämmelse som förbjuder en anställd att i nära anslutning till anställningens upphörande rekrytera eller värva (dvs. aktivt påverka) medarbetare hos den tidigare arbetsgivaren. Värvningsklausuler ska tillämpas restriktivt och ha ett berättigat syfte. Saknas ett berättigat syfte anses värvningsklausulen vara oskälig och blir därmed inte möjlig för arbetsgivaren att tillämpa. Ett berättigat syfte kan vara att förhindra en situation där arbetsgivaren förlorar en betydande mängd kunskap och kompetens på en och samma gång tillföljd av att en tidigare arbetstagare förmår andra medarbetare att lämna arbetsgivaren för att gå till en konkurrent. 


En värvningsklausul får inte gälla i mer än 6 månader från dess att en arbetstagares anställning upphör och inte heller tillämpas för arbetstagare som självmant söker nytt jobb utan påverkan av en tidigare medarbetare. 

Innan du skriver ett anställningsavtal - kolla vår checklista över villkor som bör vara med.

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till fast pris.

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat VD-avtal till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan