Fråga: Vad är ett domännamn?
Hej, jag arbetar på ett företag som sedan länge har ett registrerat varumärke. Vi försöker nu marknadsföra oss genom att bland annat skapa en hemsida för våra kunder. Jag har förstått att man måste ansöka om att få ett särskilt “domännamn” men har inte riktigt förstått vad det innebär. Vad är ett domännamn och vad fyller det för funktion?
Legalbuddy svarar

Ett domännamn är ett specifikt namn på internet som består av det unika namnet t.ex google samt toppdomänen t.ex .com. Tillsammans blir google.com ett domännamn under toppdomänen .com. Prefixet ”www” som ofta används för webbsajter kallas för subdomän. Domäner används för olika applikationer på internet såsom hemsidor, mailadresser etc. De har även en branding poäng i att om du äger ditt namn på nätet så har du mutat in det och besökare och kunder kopplar ihop domännamnet med ditt varumärke. Dessutom stänger du ute renommésnyltare som kan försöka göra intrång på ditt varumärke. Det finns många olika toppdomäner, flera tusen, men .com är den absolut vanligaste i världen samt .se vanligast i Sverige. Domännamn kostar en slant att registrera och förnya. Subdomäner kostar inget att lägga till och du har möjlighet att lägga till vilken subdomän du vill under det domännamn som du äger. Du lägger till subdomäner hos din tjänsteleverantör som levererar DNS. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan