Fråga: Vad är ett varumärke?
Jag arbetar på ett lite mindre företag som ägnar sig åt design- och produktutveckling. Vi har på kontoret diskuterat de senaste dagarna att ansöka om varumärkesskydd men vi är lite osäkra på vad som egentligen (i rättsligt hänseende) menas med varumärke. Kan det vara precis vad som helst eller är det endast logotyper, företagsnamn och liknande som kan utgöra ett varumärke?
Legalbuddy svarar

Ett varumärke är ett unikt kännetecken och kan bestå av till exempel ett ord, en figur, bokstäver, slogans men även hologram eller ljud. 


Varumärken registreras på en period av 10 år och förnyelser kan man göra hur länge man vill. Man bör registrera sitt varumärke för att säkerställa att man inte inkräktar på någon annans varumärke, att få ensamrätt till de varor och tjänster man skyddat samt hindra andra att använder eller gör intrång på ens registrerade varumärke. 


Du kan med fördel använda ett fantasiord som varumärke då chansen ökar att varumärket är unikt och inte riskerar att blandas ihop med någon annans varumärke. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte där vi hjälper dig med ditt varumärke.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan