Fråga: Vad är skillnaden på nyemission och konvertibellån?
Hej, vi ska in pengar från en investerare och hon har föreslagit att vi ska ställa ut ett konvertibellån. Vad innebär det för vår del och vad är skillnaden mot att ge ut nya aktier via en nyemission?
Legalbuddy svarar

Ett konvertibellån ger investeraren möjlighet att helt eller delvis konvertera lånet till aktier till en förutbestämd aktiekurs vid nästa nyemission. Konvertibellån har i regel lägre ränta än vanliga lån, varför det ofta upplevas som ett fördelaktigt sätt för bolag att skaffa kapital på. 


Beroende på hur konvertibellånet är formulerat kan investeraren (långivaren) välja att konvertera hela eller delar av lånet till aktier. Till skillnad från en nyemission blir investeraren därmed inte direkt ägare till nya aktier i bolaget och utspädning av befintligt ägande kan skjutas på framtiden. 


Om investeraren upplever att bolaget inte utvecklats som förväntat kan investeraren, beroende på konvertibellånets formulering, istället kräva tillbaka de utlånade pengarna med ränta. Väljer investeraren istället att konvertera lånet till aktier i bolaget sker det normalt till en nedsatt aktiekurs vid nästa nyemission. På så sätt kan konvertibellån erbjuda investeraren rabatt på sin investering i bolaget. 


Konvertibellån kan vara ett bra alternativ om man inte är överens om bolagets värde, eftersom värderingen istället fastställs i samband med en kommande nyemission.

Få hjälp med en nyemission till fast pris.

Få hjälp med ett konvertibelprogram till fast pris.

Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan