Fråga: Vad betyder absolut majoritet?
Hej, Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan s.k. enkel majoritet och absolut majoritet. Innebär de inte samma sak? Vad betyder annars kravet på absolut majoritet?
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som menas med absolut majoritet.


Kravet på absolut majoritet innebär att mer än hälften av alla röstberättigade måste rösta för ett förslag för att det ska kunna antas. Om någon avstår från att rösta eller är frånvarande så räknas inte dessa röster bort vid sammanräkningen. Skillnaden mellan enkel och absolut majoritet är alltså att man vid absolut majoritet inte räknar bort de som avstår från att rösta eller är frånvarande. I aktiebolagsrättsliga sammanhang krävs absolut majoritet vid exempelvis beslut om frivillig likvidation. Vilket majoritetskrav som ska krävas för att rösta fram ett beslut kan anges i bolagsordningen och kan därför variera mellan olika bolag.


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du behöver juridisk rådgivning kan du boka ett gratis coachingmöte med en av våra jurister.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan