Fråga: Vad händer med hyresavtalet när hyresgästen avlidit?
Vi har ett hyresavtal för en butikslokal där hyresgästens bolag drivs som enskild näringsverksamhet. Nu har tyvärr hyresgästen ifråga avlidit. Vad är det som gäller för hyresförhållandet för återstående kontraktstid? Vilket ansvar har dödsboet för hyresavtalet och hyresbetalning?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för er fråga!


När en hyresgäst avlider övergår betalningsansvaret till dödsboet som träder in som part i hyresavtalet. Detta sker i samband med dödsfallet, utan någon särskild ändring eller prövning. Innehållet i hyresavtalet ändras inte till följd av dödsfallet och det är vad ni kommit överens om där som gäller.


Det finns några regler i 12 kap. Jordabalken, även kallad hyreslagen, som skulle kunna påverka hyresförhållandet och som är till skydd för dödsboet och närstående till den som avlidit. Dessa regler gäller dock endast bostadslägenheter och inte lokalhyresgäster. Att hyresgästen bedrev enskild näringsverksamhet i en butikslokal innebär att det inte är en bostadslägenhet och därför är bestämmelserna som berör dödsbon i hyreslagen inte relevanta i er situation.


Sammanfattningsvis gäller hyresavtalet som tidigare med ändringen att dödsboet är avtalspart istället för den ursprungliga hyresgästen som ni tecknat avtalet med. De rättigheter och skyldigheter som den nu avlidne hyresgästen hade övertas av dödsboet. Utkrävande av hyresbetalningar eller en eventuell uppsägning av avtalet ska därför riktas mot dödsboet.


Hoppas ni fått vägledning i er situation. Ni är välkomna att återkomma med fler frågor eller boka ett möte med oss för ytterligare rådgivning.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa försäljningsvillkor för dina produkter och tjänster med hjälp av en erfaren affärsjurist till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan