Fråga: Vad har mäklare för skyldigheter?
Hej! Jag driver en mäklarfirma och säljer ett hus åt en kund. Kunden är i skilsmässa med sin fru men äger huset själv. De kommer upprätta ett bodelningsavtal där min kund kommer att ge en del av värdet av huset i skiftelikvid. Nu under försäljningsprocessen kräver frun, som inte är ägare av huset och som inte är min kund, att jag ska lämna ut information om bl.a. antal spekulanter på husvisningarna och vilka dessa är, vilka bud som har inkommit, vilken marknadsföring vi har gjort osv. Har hon rätt till det? Vad har jag för skyldigheter?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för din fråga!


Till att börja med regleras fastighetsmäklares ansvar i fastighetsmäklarlagen. Där framgår det att fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed, se närmare i 3 kap. 1 § fastighetsmäklarlagen. Vad som utgör god fastighetsmäklarsed bestäms i sin tur främst av Fastighetsmäklarinspektionen och Förvaltningsdomstolarna. Enligt deras omfattande praxis definieras mäklarens skyldigheter i närmare detalj avseende olika aspekter av mäklararbetet såsom visning, redovisning av spekulanter och bud, lockpriser, kontraktsskrivning m.m.


Enligt lagkommentaren till vad som utgör god fastighetsmäklarsed kan det förekomma situationer där en av parterna på säljarsidan kräver att mäklaren t.ex. ska hålla inne köpeskillingen eller på annat sätt agera i skilsmässotvisten. Mäklaren har varken rätt eller skyldighet att agera på det sättet. En fastighetsmäklare agerar som en mellanhand på uppdrag av säljaren och har i uppdrag att tillvarata både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen, se 3 kap. 1 § fastighetsmäklarlagen. Fastighetsmäklare har även en rådgivnings- och upplysningsskyldighet som regleras i 3 kap. 12 § fastighetsmäklarlagen. Denna skyldighet är begränsad till ”tilltänkta köpare och säljare”.


I din fråga beskriver du att din kunds fru inte är ägare av huset och att du inte har ett avtal med frun. Det innebär att du inte har något rättsligt förhållande till frun, sålänge hon inte är en ”tilltänkt köpare” av huset. Även om frun har rätt till en del av köpeskillingen enligt bodelningsavtalet finner jag inget i vare sig praxis eller lag som ger frun rätt till insyn i ditt mäklaruppdrag.


Hoppas svaret gav dig vägledning. Du är varmt välkommen att höra av dig med fler frågor eller boka ett gratis coachingmöte med oss för närmare rådgivning. 

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Ska du anlita en konsult? Vad är viktigt att tänka på? Ladda ner vår checklista så får du koll!

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan