Personaloptioner kan vara ett bra verktyg för nystartade bolag att rekrytera och behålla anställda då man ännu inte kan erbjuda marknadsmässiga löner. Personaloptionen är i sig inte ett värdepapper utan ett avtal mellan bolaget (optionsgivaren) och den anställde (optionsinnehavaren) som ger den anställde rätt, men inte skyldighet, att till ett i förutbestämt pris köpa aktier i framtiden och bli delägare i bolaget. Optionsrätten kan även gälla andra typer av värdepapper men det vanligaste är rätten att köpa aktier i ett bolag.
Personaloptioner kännetecknas ofta av att de är förenade med förfoganderättsinskränkningar, som exempelvis överlåtelse- eller pantsättningförbud. Personaloptioner har vanligtvis kvalifikationstider (intjänandetider) vilket innebär att personaloptionen först får utnyttjas efter att kvalifikationstiden har passerat. Den totala löptiden för personaloptionen kan även vara uppdelad i olika etapper med kvalifikationstider vartefter den anställde har möjlighet att förvärva aktier i bolaget. Den totala löptiden för personaloptioner är lång, ofta tio år, och förfaller om anställningen upphör.
Den anställde tjänstebeskattas vid utnyttjandetillfället på skillnaden mellan priset på personaloptionen och marknadsvärdet på aktierna. Om den anställde väljer att inte utnyttja personaloptionen uppstår inga konsekvenser, vare sig skattemässigt för bolaget eller den anställde. I januari 2018 infördes lättnader vid beskattning av s.k kvalificerade personaloptioner genom införande av ett nytt kapitel i inkomstskattelagen, 11 a - Särskilda bestämmelser om personaloptioner. De förmånliga skattereglerna syftar till att underlätta för små, unga och innovativa bolag rekrytera och behålla kvalificerad personal. Uppfylls kraven för att ge ut kvalificerade personaloptioner så tjänstebeskattas inte den anställde när denne utnyttjar optionen och du som arbetsgivare behöver inte betala arbetsgivaravgifter på beloppet. Istället beskattas först den anställde i inkomstslaget kapital när denne avyttrar de aktier som förvärvats genom de kvalificerade personaloptionerna. Kraven för att tillämpa kvalificerade personaloptioner gäller både för bolaget och den anställde - ta vårt självtest för att se om ni uppfyller kraven eller boka ett kostnadsfritt möte för att diskutera optionsprogram.
Nedan går vi igenom de huvudsakliga lagkraven:
Optionsutgivaren (bolaget)
Optionsinnehavaren (den anställde/styrelseledamoten)
Optionerna
Uppfyller man dessa krav så är kvalificerade personaloptioner ett incitamentsprogram som är förmånligt för både anställd och företag.
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!