Fråga: Vad innebär varumärkesskydd inom EU?
Mitt bolag är sedan några år tillbaka varumärkesregistrerat hos PRV, däremot skulle vi vilja registrera varumärket även utanför Sverige. Vad innebär varumärkesskyddet inom EU och vad bör man tänka på om man väljer att ansöka om varumärkesskydd?
Legalbuddy svarar

Varumärkesskydd inom EU innebär att du som innehavare av skyddet äger alla juridiska rättigheter till ditt registrerade varumärke i alla länder som ingår i EU. Eftersom skyddet gäller i tio år inkluderar det även nya medlemsländer som ansluter till unionen efter det att ditt skydd börjat gälla. 


Juridiska rättigheter till ett varumärke innebär i sin tur att det endast är du och ditt företag som har dispositionsrätt till varumärket. Skyddet gör det olagligt för andra företag inom EU att nyttja, kopiera eller på annat sätt göra intrång i ditt varumärke – exempelvis genom att använda en snarlik logga alternativt tillverka och sälja produkter och/eller tjänster med identisk design eller liknande innehåll.  


Viktigt att tänka på är att varumärkesskyddet inom EU bara gäller just inom EU. Säljer du dina produkter på marknader inom EU men får dem producerade i ett land utanför unionen, bör du söka varumärkesskydd även där. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.


Så skyddar du ditt varumärke inför en utlandsexpansion 

Boka 30 min gratis rådgivning med Portsgroup, utan förbindelser!

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan