Fråga: Vad kan hända om jag marknadsför mig med domän eller namn som påminner om ett registrerat varumärke?
Vad kan hända om jag marknadsför mig med domän eller namn som påminner om ett registrerat varumärke?
Legalbuddy svarar
Helena Reimers

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.


Domännamn är dels en identitet på internet, ofta ett företag och även en adress till detta företags verksamhet, plats för marknadsföring och eventuellt försäljning av dess produkter eller tjänster.

Ett varumärke är ett kännetecken, t ex ett namn eller logga för en produkt eller tjänst på en viss marknad där innehavaren av varumärket registrerat kännetecknet hos myndigheten för en specifik marknad. Det sistnämnda skiljer sig från domännamn som är en global rättighet. 


När varumärket är registrerat får innehavaren en ensamrätt till att använda detta för just dessa produkter eller tjänster och för just denna marknad. Med hjälp av ensamrätten kan man också hindra andra från att använda samma eller liknande kännetecken som skulle kunna förväxlas med det registrerade varumärket på samma eller liknande produkter eller tjänster.


Ett ledigt domännamn kan vem som helst registrera och äga, t o m om någon annan äger ett varumärke med samma namn. Så fort du marknadsför domännamnet kommersiellt för samma eller liknande produkt eller tjänst som varumärket är registrerat för kan en förväxling uppstå och varumärkesinnehavaren kan hävda att du skadar det registrerade varumärket. Då finns det möjlighet för varumärkesinnehavaren att kräva att den skadande användningen av domännamnet upphör och t o m hävda en bättre rätt till domännamnet. Denna möjlighet för varumärkesinnehavaren kan sträcka sig vidare till att gälla även för t ex andra produkter eller tjänster än det varumärket är registrerat för, om det går att bevisa att varumärket är så pass känt för de flesta att det kan förväxlas ändå, t ex varumärken som Coca-Cola.


Om du har ett domännamn som kan vara attraktivt för någon annan kan man alltid sälja domännamnet. Det kan finnas stora värden i ett attraktivt domännamn precis som för t ex varumärken, men det är dock ingen bra idé att medvetet registrera eller använda någon annans välkända varumärke som ett domännamn.


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan