Fråga: Hur många semesterdagar har anställda enligt semesterlagen?
Hej, vi tillämpar semester enligt semesterlagen. Vi har inga ändringar i den semester vi erbjuder medarbetare, annat än exakt det som gäller enligt semesterlagen. Jag tror att detta är en enkel fråga; vad exakt ska anges till anställda om hur många dagar semester de har?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för er fråga!


Semesterlagen omfattar alla anställda i Sverige och utgör en grund för anställdas rättigheter till semester och semesterersättning. Vissa kollektivavtal eller specifika anställningsavtal kan ge anställda mer förmånliga rättigheter, men enligt 2 § semesterlagen är avtal som inskränker semesterlagens bestämmelser ogiltiga.


Enligt 4 § semesterlagen har en anställd rätt till 25 semesterdagar per år. Det är dock beroende på när anställningen påbörjas. Den som anställs efter den 31 augusti har endast rätt till fem semesterdagar det året. Det avgörande är då inte när man skriver under anställningsavtalet, utan istället datumet då anställningen börjar enligt avtalet. Om anställningen endast pågår max tre månader är det möjligt att skriva ett avtal där det inte ingår några semesterdagar. Men den anställde har då rätt till semesterersättning, en separat ersättning som inte ingår i lönen.


Hoppas svaret gav er vägledning. Ni är välkomna att ställa fler frågor tills oss på Legalbuddy och jag rekommenderar att ladda ner vår checklista för anställningsavtal. Vi erbjuder även Anställningsavtalpaketet, där vi hjälper er att skapa ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till ett fast pris.

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till fast pris.

Innan du skriver ett anställningsavtal - kolla vår checklista över villkor som bör vara med.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan