Fråga: Vi blir piratkopierade i flera länder och det påverkar vår försäljning, vad kan vi göra för att stoppa det?
Vi blir piratkopierade i flera länder och det påverkar vår försäljning, vad kan vi göra för att stoppa det?
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.


Idag kan man konstatera att alla branscher och produkter blir piratkopierade, allt från t ex dagligvaror som skinka till avancerad teknik. Har man en framgångsrik och ofta unik produkt på marknaden bör man vara införstådd med behovet av att skydda sin produkt så gott det går för att effektivt kunna stoppa eventuell piratkopiering av den.


Piratkopiering inte bara stör ens egna försäljning, det kan också över en natt förstöra ditt företags upparbetade och goda anseende. Du satsar med största sannolikhet på kvalitet, produktsäkerhet och marknadsföring samt kanske avancerad och kostsam teknikutveckling. De som tillverkar piratkopior kopierar din produkt rakt av utan hänsyn till produktsäkerhet och kvalitet. Det drar också nytta av din marknadsföring och försöker till varje pris få sin kopia att efterlikna din framgångsrika produkt till ett så lågt pris som möjligt. För att få ner priset så lågt som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt använder de sig ofta av den billigaste arbetskraften utan hänsyn till arbetsmiljö och andra arbetsförhållanden som användning av billigaste materialen med t ex verkningslösa eller helt okontrollerade substanser för t ex mediciner. För att skapa så stor försäljning som möjligt lägger de sig inte sällan nära originalpriset för att medvetet förvilla konsumenten att hellre köpa piratkopian som säljs som ett original. Detta samlat skapar faror både för de som arbetar och för konsumenterna och i slutänden även för ditt företag. Det är oerhört viktigt för dig och dina konsumenter att du agerar kraftfullt.


Första steget är att du skyddar din produkt genom att försöka registrera ditt varumärke, din design eller din uppfinning för att uppnå en eller flera ensamrätter på dina viktigaste marknader samt i de länder du upplever att din produkt säljs som piratkopia. Andra steget är att parallellt säkra unik framtagning och regler för försäljning av produkten i avtal så långt som möjligt samt att skydda de företagshemligheter ni har internt på företaget. Inte sällan sätts piratkopian på marknaden före originalet och tillverkaren av piratkopian drar nytta av t ex en hype som skapats genom marknadföring av den kommande produkten och bygger produkten på bilder, läckt information eller liknande.


Efter att du säkrat de immateriella ensamrätterna, avtal samt interna processer bör du undersöka hur piratkopiorna av din produkt säljs. Säljs de över internet eller primärt i butik? Vanligaste idag är att köpare och säljare gör affärer på internet via websidor, marknadsplatser, i sociala medier och i stängda forum. För att stoppa källan till försäljning och mötet mellan köpare och säljare kan du samarbeta med olika marknadsplatser och sociala medier. Det finns flertalet effektiva tjänster som kan täcka större delen av internet och arbetar med att ta bort försäljning av piratkopior. 

När produkter ändå säljs och förflyttas världen över är det viktigt att som komplement arbeta med bl a tull och polis så att de är uppmärksamma vi landsgränser och i landet för att effektivt stoppa införsel och försäljning av dessa potentiellt farliga produkter från att nå konsumenten.

Det är viktigt att samarbeta och utbilda myndigheterna för att de så effektivt som möjligt ska kunna bevaka gränser och inland för att i tidigt skede motverka även produktion av piratkopior i mindre och större skala och därmed även stoppa barnarbete och dåliga/farliga arbetsförhållanden.


Det finns idag stora möjligheter att arbeta effektivt mot piratkopior i de flesta länder i världen. Synen att det bara är de allra största varumärkena som kopieras stämmer inte och alla med en framgångsrik produkt blir idag kopierad oberoende lätt eller svår att kopiera, oberoende produktsegment, oberoende marknad och kundsegment.Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan