Fråga: Konkurrensklausul i tidigare anställningsavtal
Jag har sagt upp mig från min arbetsgivare för att börja frilansa (starta eget AB). I mitt anställningsavtal står det att jag varken direkt eller indirekt får locka över kunder efter att min avställning avslutats, och 12 månader framåt. Men, vad gäller om en av mina tidigare kunder på egen hand kontaktar mig för att börja anlita mig istället, efter att anställningen avslutats? Har jag då samma skyldighet och behöver tacka nej? Tänker att kunden borde få bestämma vem han/hon vill anlita?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för din fråga!


Din fråga gäller en konkurrensklausul i ett anställningsavtal. Konkurrensklausuler kan vara formulerade på olika sätt och det är viktigt att noggrant läsa vad som står just i ditt avtal. Att ”direkt eller indirekt locka över kunder” är en bred formulering, och det är sannolikt inte formulerat exakt så i avtalet.


Det behöver göras en bedömning av vad som står i just ditt avtal och ett övervägande av omständigheterna i det enskilda fallet. En konkurrensklausul bedöms i sitt sammanhang, exempelvis vad för typ av anställning du har haft (ju högre ställning arbetstagaren haft hos arbetsgivaren, desto högre brukar kraven på lojalitet vara) och om du exempelvis kan anses ha blivit erforderligt ersatt för konkurrensbegränsningen.


Du är välkommen att ställa ytterligare frågor till oss på Legalbuddy.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Skriv avtal om avslutande av anställning för att reglera villkoren för uppsägningen av anställd.

Skapa ett anställningsavtal för din personal. OBS gratistjänst


Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan