02 mars 2022

Nya regler ger fler bolag rätt till KPOer

Nya regler ger fler bolag rätt till KPOer

Nya regler ger fler bolag rätt till KPOer

De utvidgade reglerna för utgivande av kvalificerade personaloptioner som gäller sedan den 1 januari 2022 innebär att fler bolag omfattas av reglerna samt att, utöver anställda, även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter i vissa fall kan omfattas. Vidare förenklas reglerna så att den utgivna personaloptionen kan användas för förvärv av en teckningsoption (i stället för att endast kunna användas för ett direkt förvärv av andelar i bolaget som har gett ut optionerna) samt att reglerna utvidgas att tillåta att optionen ställs ut av ett annat bolag inom samma koncern (förutsatt att bolagen ingår i samma koncern vid utgivningstillfället).

 

Mer konkret, innebär förändringarna att gränsen för antalet anställda i bolaget höjs från 50 till 150 samt att maxgränsen för bolagets nettoomsättning höjs från 80 till 280 miljoner kronor per år. 

 

Därtill, omfattas nu även uppdrag inom bolaget så som styrelseledamot och styrelsesuppleant av reglerna. Således kan kravet på intjänandetid om tre år uppfyllas dels genom anställning, dels genom ett styrelseuppdrag eller genom att växla mellan dessa båda roller. Värt att notera är dock att kraven på arbetstid och ersättning skiljer sig åt för de olika kategorierna av optionsinnehavare. Kravet på ersättning för en styrelsemedlem uppgår till minst 1,5 inkomstbasbelopp (jmf med 13 inkomstbasbelopp för anställda). Vidare undantas styrelseuppdrag kravet på lägsta genomsnittliga arbetstid (jmf 30 timmar per vecka för en anställd). För en personaloptionsinnehavare som växlar mellan att vara styrelsemedlem och att vara anställd ska kraven som gäller anställda gälla under tiden som anställd och kraven som gäller styrelsemedlemmar gälla under tiden som styrelsemedlem. Om någon har både anställning och styrelseuppdrag samtidigt ska de högre kraven för anställda gälla.


Kan ditt företag ge ut KPOer? Gör ett gratis självtest här.


Gör ett gratis självtest för Kvalificerade Personaloptioner

Friendly image

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan