15 juli 2024

Förslag om förenklingar av beskattning av fåmansföretag

Förslag om förenklingar av beskattning av fåmansföretag

Det kommer bli enklare att driva fåmansföretag framöver. Nyligen presenterades ett förslag till lagändring om beskattning av fåmansföretag. Förslaget — med titeln Förenkla och förbättra! - syftar till att genom enkla, enhetliga och överskådliga regler skapa goda villkor för både små och växande företag. 


I denna artikel går vi översiktligt igenom de så kallade 3:12 reglerna och förslaget till lagändring.  


Beskattning av fåmansföretag: en överblick av 3:12-reglerna

De så kallade 3:12-reglerna infördes för att förhindra att högre beskattade förvärvsinkomster omvandlas till lägre beskattade kapitalinkomster, exempelvis när aktieägare som arbetade i ett företag tog ut utdelning istället för lön. För att förhindra sådan inkomstomvandling, delades utdelningen upp i en del som beskattas som lön och en del som beskattas som kapitalinkomst. Uppdelningen har med tiden förändrats, och det har funnits lättnader för att stimulera företagande. Men reglerna har kritiserats för att vara komplexa och inte alltid effektiva. 


Förslaget: Förenkla och Förbättra  

Förslaget syftar till att genom enkla, enhetliga och överskådliga regler skapa goda villkor för både små och växande företag. Målet är att hitta en balans mellan behovet av att stimulera entreprenörskap, skapa fler arbetstillfällen och högre tillväxt, och reglernas syfte att förhindra inkomstomvandling. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och ska tillämpas första gången för beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2025.


Förslag till förändringarna - en sammanfattning: 


Förslaget innehåller flera stora förändringar, bland annat:  

  • En ny modell för beräkning av gränsbeloppet som bland annat innebär att dagens förenklingsregel och huvudregel slås ihop till en gemensam regel som ska användas av samtliga delägare.  
  • Grundbeloppet fastställs till 4 inkomstbasbelopp (304 800 kr, 2024), som gäller per företag och individ. 
  • Ett lönebaserat belopp på 50 % av företagets totala löner fördelat på delägarnas andelar, med vissa avdrag. 
  • Tidigare krav på egen lön eller särskild andel i företaget slopas. 
  • Möjligheten att spara gränsbelopp kvarstår, utan rätt till förräntning. 
  • Förräntning på omkostnadsbelopp bibehålls över 100 000 kr. 
  • Ett gemensamt takbelopp på 90 inkomstbasbelopp (6 858 000 kr, 2024). 
  • Beskattningsåret och de två föregående åren beaktas. 
  • Närståendes utdelningar eller kapitalvinster beaktas. 
  • Närståendekretsen snävas in genom att syskon undantas. 
  • Karenstiden om 5 år sänks till 4 år. 
  • Minst 30 % utomstående ägande ska uttryckligen framgå i utomståenderegeln. 


Vår kommentar 

Fåmansföretagsreglerna har länge kritiserats för sin komplexitet och omfattande rättspraxis. Även Lagrådet har vid flera tillfällen framfört synpunkter på reglernas komplexitet. Även om förslagen tas emot positivt, har viss kritik riktats mot förslaget. De grundläggande rekvisiten för när reglerna ska tillämpas lämnas nämligen oförändrade i betänkandet, vilket innebär att reglernas komplexitet består. 


Svenskt Näringsliv, LRF och FAR har Företagarna författat ett gemensamt särskilt yttrande som biläggs utredningen. Trots förbättringar anser de att vissa områden fortfarande områden behöver ses över. De pekar på att kvalifikationsreglerna, som avgör vilka som berörs av 3:12-reglerna, fortfarande är komplexa och kan skapa osäkerhet. Att reformen i sin helhet tas emot positivt visar dock på en gemensam vilja att förbättra förutsättningarna för entreprenörer och småföretagare. Förslagen om förändringar, t.ex. den nya modellen för beräkning av gränsbelopp, verkar dock leda till ökad tydlighet och förenklingar. 


Sammanfattningsvis 

De nya förslagen om förenklingar av 3:12-regelverket gör det lättare för fåmansföretag att navigera i skattereglerna och kommer för många ge en mer fördelaktig skattenivå. Genom att slå samman förenklingsregeln och huvudregeln till en enhetlig modell, höja schablonbeloppen och avskaffa kravet på löneuttag och kapitalandel, strävar reformen efter att skapa tydligare regler för små och växande företag. Dessutom föreslås förändringar som att korta karenstiden och justera kretsen av närstående, vilket ytterligare bidrar till att göra regelverket mer hanterbart och företagsvänligt. Det återstår att se vilken praktisk effekt dessa schablonmässiga regler, om de genomförs, kommer att få för den stora mängden fåmansföretag i Sverige. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och ska tillämpas första gången för beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2025.


Vill du bolla en juridisk fråga med en av våra jurister? Varmt välkomna att boka ett kostnadsfritt “coachingmöte” med oss på denna länk så hjälper vi er vidare. Boka coachingmöte

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Friendly image

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan