Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Du nämner att dina anställningsvillkor plötsligt ändras från fast lön till provisionsbaserad lön med mycket kort varsel. Därför är det viktigt att du känner till dina rättigheter och de skyldigheter din arbetsgivare har enligt svensk arbetsrätt.
Villkor för anställningen
Enligt Lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS), måste vissa uppgifter alltid finnas med i ditt anställningsavtal, oavsett om det är muntligt eller skriftligt, men det rekommenderas starkt att ha ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd och otydligheter. Det framgår av 6c - 6d §§ LAS att ditt anställningsavtal minst bör innehålla information om parternas namn och adress, din tillträdesdag, arbetsplats, arbetsuppgifter, anställningsform, ingångslön samt andra löneförmåner, och hur ofta lönen ska betalas ut.
När det gäller provisionsbaserad lön är det särskilt viktigt att villkoren för hur provisionen beräknas och utbetalas är tydligt angivna i avtalet, eftersom detta kan vara en orsak till konflikt om det inte klart och tydligt. Om din arbetsgivare vill ändra från fast lön till enbart provisionsbaserad lön krävs normalt sett en överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren, eftersom detta är en väsentlig förändring av dina anställningsvillkor. Ett sådant avtal bör i sin tur spegla alla nödvändiga aspekter som regleras i LAS.
Vidare är det enligt svensk lag ett krav att arbetsgivaren lämnar ut lönespecifikationer vid varje löneutbetalning, vilket också måste registreras under korrekt personnummer t.ex. för skatte- och socialförsäkringssyften.
Uppsägningstid och olaglig uppsägning
Om du har blivit uppsagd utan iakttagande av den uppsägningstid som angivits i ditt anställningsavtal, kan detta utgöra en olaglig uppsägning och i sådant fall kan du ha rätt till ersättning eller återanställning. Om uppsägningen är olaglig beror på om du är provanställd eller fast anställd.
Sammanfattningsvis, om en arbetsgivare ensidigt ändrar anställningsvillkor från fast lön till provisionsbaserad lön eller avslutar en anställning felaktigt eller utan att följa överenskommen uppsägningstid så kan detta strida mot LAS. Önskar du vidare vägledning kan du ladda ned vår checklista för uppsägning vid arbetsbrist/personliga skäl eller boka ett coachingmöte.
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!