Fråga: Ändring i bolagsordningen för att bedriva verksamhet utomlands
Måste bolagsordningen ändras om mitt AB vill göra affärer utomlands?
Legalbuddy svarar
Karl Womack

Tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vilka bestämmelser som tillämpas och vad som gäller.


I 3:1 aktiebolagslagen anges vilka obligatoriska uppgifter som måste framgå av bolagsordningen. Bland annat ska det av bolagsordningen framgå vad bolaget bedriver för verksamhet. Verksamheten art ska anges med viss precision, bland annat bör det framgå inom vilken bransch bolaget bedriver sin verksamhet. Var verksamheten bedrivs behöver däremot normalt inte anges i bolagsordningen.


Om ditt företag ska bedriva samma eller liknande verksamhet som tidigare behöver ni alltså inte ändra i bolagsordningen. Om ni däremot planerar att omstrukturera och bedriva verksamhet inom andra områden än tidigare så bör ni göra en ändring i bolagsordningen.


Vi har tidigare besvarat frågor om vad som gäller exempelvis vid utökning av verksamheten, vilket du kan läsa mer om här.


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Det är mycket att tänka på inför en bolagsstämman. Med vår checklista har du en enkel vägledning att följa. Checklistan gäller privata bolag.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan