Fråga: Anställda ska övergå till annat bolag inom koncernen
Hej, skall vara behjälplig gällande personal som skall övergå till annat bolag i koncernen. har ni en mall för ett sådant övergångs avtal?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.  


Nedan går vi igenom processen när anställda ska övergå från ett bolag till ett annat bolag inom samma koncern.  

Vid en överlåtelse av verksamhet, t.ex. vid uppköp av ett företag, så har den anställde rätt att följa med till förvärvaren av verksamheten (den nya arbetsgivaren). De anställda som inte aktivt tackat nej, följer med till den nya arbetsgivaren per automatik.  


Den anställdes rättigheter regleras i lagen om anställningsskydd (LAS) och enligt 6 b § LAS övergår rättigheter och skyldigheter enligt anställningsavtal automatiskt från överlåtaren (den tidigare arbetsgivaren) till förvärvaren (den nya arbetsgivaren). Huvudregeln är att den anställde behåller tidigare anställningsvillkor och lön hos den nya arbetsgivaren. Det finns inget krav att den nya arbetsgivaren ingår nya anställningsavtal med alla anställda, men det är vanligt att denne skickar ut information och ibland även tar tillfället i akt att uppdatera anställningsavtalen. Värt att belysa är att den nya arbetsgivaren inte har rätt att fritt ändra villkoren för anställningen, men att denne kan förändra anställningsvillkoren i samma utsträckning som den gamla arbetsgivaren kunde. 


Eftersom LAS genomgått förändring under 2022 (läs mer) så är vår rekommendation att passa på att se över och uppdatera era anställningsavtal så att de följer de nya informationskraven. Hoppas att detta besvarade din fråga. Vi hjälper er gärna att uppdatera era anställningsavtal - varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte.   

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till fast pris.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan