Fråga: Inget beslut fattades på stämma - hur går vi vidare?
Hej, Vi har haft en stämma där inga beslut fattades (blev kaosartat). Det enda beslut som fattades var om upprättande av röstlängd. En aktieägare ansåg att röstlängden var fel, majoriteten tyckte den var rätt. Går det att klandra röstlängden, trots att inga beslut i övrigt fattades? Läste i https://lagen.nu/prop/1975:103#sid403 att talan mot bolagsstämmans beslut beträffande röstlängden kan föras i samband med att beslut, som fattas i ärende där omröstning sker på grund av röstlängden, klandras. Och i vårt fall så fattades inga beslut.
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


Av frågan framgår att ni höll en stämma där endast röstlängden upprättades. Inledningsvis kan nämnas att röstlängden fastställs med enkel majoritet, d.v.s. att fler än hälften av de röstande akteägarna godkänner röstlängden. 


Det framgår att inga beslut fattades på stämman. Om det var en årsstämma så finns det obligatoriska ärenden som ni ska besluta om. Då måste ni kalla till en ny stämma för att fatta beslut i de obligatoriska ärendena. Den stämman ska hållas tidigast 4 och högst 8 veckor senare. 


På den nya stämman upprättas en ny röstlängd (7:29 st 3 ABL). Det finns därför ingen anledning att klandra röstlängden från den tidigare stämman. Som du skriver så kan röstlängden klandras i samband med klander av ett beslut, men det är inte relevant i er situation eftersom inga beslut fattades. Som nämnt ovan så krävs att hälften av de röstande aktieägarna godkänner den nya röstlängden (enkel majoritet). 


Läs mer om hur en bolagsstämma går till i denna fråga. Nedan kan du ladda ned vår checklista för bolagsstämma. Hoppas detta besvarade din fråga. Om du behöver vidare vägledning är du varmt välkommen att kontakta oss genom att boka ett gratis coachingmöte. 

Det är mycket att tänka på inför en bolagsstämman. Med vår checklista har du en enkel vägledning att följa. Checklistan gäller privata bolag.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa ett aktieägaravtal till fast pris med hjälp av erfarna affärsjurister.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan