Fråga: Kan en provanställd säga upp sig på dagen?
Hej! Jag har precis sagt upp mig från mitt jobb och har inget kollektivavtal och de va en provanställning i 6 månader har jag då 2 veckors uppsägningstid för jag har hittat ett annat jobb och skrev till min arbetsledare i förväg att jag vill säga upp men han säger att jag har 2 veckors uppsägningstid och är orolig att jag ej får min lön, men enligt de jag läst så behöver inte jag jobba om det är en provanställning kan ju gå på dagen eller?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Vi har besvarat en liknande fråga tidigare Anställd säger upp sig under provanställning - vad gäller?


Enligt lagen om anställningskydd (LAS) gäller för arbetsgivaren att denne ska underrätta dig senast två veckor i förväg, se 31 § LAS. För dig som anställd finns inte samma lagstadgade skyldighet, utan du kan säga upp dig på dagen. Detta förutsätter dock att ni i anställningsavtalet inte kommit överens om annat eller att situationen regleras av kollektivavtal. Därmed bör du börja med att se över anställningsavtal och eventuellt kollektivavtal. Finns det ingen särskild bestämmelse där så kan du därmed säga upp dig med omedelbar verkan. Vi rekommenderar att du försöker lösa detta genom dialog med arbetsgivaren.


Hoppas detta besvarade din fråga!

Uppsägning pga personliga skäl kräver både tanke och planering. Läs detta först.

Skapa ett anställningsavtal för din personal. OBS gratistjänst


Få hjälp med ett kvalitetssäkrat VD-avtal till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan