Fråga: Nya inom dropshipping - vad bör vi tänka på?
Hej, Vi har frågor om dropshipping mellan Sverige UK och USA. Är detta ett område ni är bekanta med eller har ni annars tips på var jag kan vända mig? Innan ärende börjas behöver jag ha en uppskattad kostnad. Vi är ett svenskt varumärke inom konst och design-sektorn. Vi säljer våra produkter på en global marknad med kunder i 25 olika länder. Vi producerar varorna själva och skickar allt från Sverige. Vi har återförsäljare över hela världen och de har hittills lagerhållt produkter själva. Vi har nu återförsäljare i UK, USA och Turkiet som undrar om vi som leverantör kan erbjuda dropshipping. Deras kunder i sin tur kan vara turister som kan bo var som helst i världen. Inom dropshipping är vi alltså leverantören och våra återförsäljare är butiken. Vad är det som gäller för oss? Vi förstår att detta är komplext så vi behöver dels reda ut möjligheten för att erbjuda dropshipping till våra återförsäljare och under vilka villkor. Vi behöver också ta reda på vad det kommer kosta oss att erbjuda detta. Antar att vi behöver en part som hjälper med deklareringen osv- så vi behöver identifiera vilka merkostnader detta innebär. Tacksam för guidning av ovan alt. tips på var jag bör vända mig. Tack! All my best
Legalbuddy svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Vi pratar gärna mer över ett möte - boka ett kostnadsfritt coachingmöte så vi kan hjälpa er vidare.


Nedan följer ett generellt svar vad ni bör tänka på när ni överväger att ta rollen som leverantör i en dropshipping-modell. Det finns flera juridiska och affärsmässiga aspekter att beakta. Dessa aspekter innefattar inte bara de omedelbara frågorna kring logistik och kostnader, utan även bredare frågeställningar som rör ert varumärkes, kundrelationer, och långsiktig hållbarhet i er affärsmodell. Nedan går vi igenom några juridiska överväganden.


Överväganden

  1. Avtal. När ni agerar som leverantör i en dropshipping-modell så kommer ni att behöva upprätta avtal med era återförsäljare som tydligt definierar ansvarsområden, leveranstider, kvalitetskontroll, betalningsvillkor, åtaganden om lagerhållning och hantering av returer och reklamationer.
  2. Konsumenträtt: Det är avgörande att ni förstår och följer konsumentlagstiftningen i de länder ni är verksamma i. Dessa lagar skyddar konsumenternas rättigheter vid köp, inklusive rättigheter kring felaktiga varor och ångerrätt, och kan variera mycket mellan olika jurisdiktioner.
  3. Ansvar och Risk: Som leverantör bör ni tydligt reglera ansvaret för produkternas fram till det att de når kunden. Detta inkluderar ansvar för skador, förluster och förseningar. Vidare bör ni se över försäkringar och ha avtal på plats som skyddar er mot potentiella skador, förluster eller förseningar under transporten.


Vi har tidigare besvarat frågor om dropshipping, läs mer här. Sammanfattningsvis rekommenderar vi er att boka ett möte för att vi ska kunna hjälpa er vidare på bästa sätt. På denna länk kan ni boka ett kostnadsfritt coachingmöte.


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att skapa professionella inköpsvillkor med hjälp av en erfaren affärsjurist

Få hjälp att skapa professionella inköpsvillkor med hjälp av en erfaren affärsjurist

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan