Fråga: Någon har tagit vårt företags namn och skapat en domän - är det varumärkesintrång?
Hej, Vi tillhandahåller ett registrerat varumärkenamn och verksamheten har varit verksam sedan 30 år tillbaka. Nyligen har ett domännamn med identiskt namn dykt upp i sökresultat. Enda skillnaden är att domänet slutar på .se. Räknas detta som varumärkesintrång? Och finns det något vi kan göra?
Legalbuddy svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Ett ledigt domännamn kan vem som helst registrera och äga, d.v.s. kan någon helt annan än den som äger ett varumärke med samma namn registrera domänen. Att inneha ett eftertraktat domännamn kan vara lönsamt då du har möjlighet att sälja det, eftersom värdefulla domännamn kan ha liknande ekonomisk potential som varumärken. 


Att de har registrerat domänen är i sig inte ett varumärkesintrång. Om de använder domännamnet i kommersiella syften för att marknadsföra produkter eller tjänster som är identiska eller liknar de som omfattas av ert varumärke så kan ni som varumärkesägare argumentera för att användningen leder till förvirring och skadar varumärkets rykte. Förslagsvis registrerar ni domäner under ert varumärke, och tar höjd för .com, .org (läs mer i denna fråga). Vidare kan ni försöka komma överens med dem om att t.ex. få köpa domänen .se.


Hoppas detta besvarade din fråga! Vi har besvarat liknande frågor tidigare, läs mer nedan eller boka ett coachingmöte (Domän).


Hej, jag har hört att det är bra att skydda ens namn under flera toppdomäner. Räcker det inte med att registrera en “.se” domän?


Strategi för domännamn vs varumärke? Hur ska vi tänka och göra?

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan