Fråga: Överlåta aktier - hur går det till? Vilka dokument behöver upprättas?
Hej. Jag är en minoritetsägare i ett företag tillsammans med tre andra. Två av dem äger ca. 80% av aktierna men de vill inte fortsätta och ger hellre sina andelar till oss (de två minoritetsägarna) än att likvidera eller konkurssätta företaget. Jag som okunnig kring det mesta vad ett sådant övertagande skulle innebära undrar vad jag behöver hålla koll på, om det finns mallar på sådana företag, vilken information/papper, etc som vi behöver tänka på och hur processen ser ut.
Legalbuddy svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


Av frågan framgår att ni vill göra en aktieöverlåtelse där de andra delägarna ger bort sina aktier till dig. I den situationen behöver ni: 


  1. Upprätta ett aktieöverlåtelseavtal och avräkningsnota. Detta krävs för att dokumentera övergången av aktierna. I Legalbuddy Plus finns mallar på aktieägaravtal och avräkningsnota som du kan använda dig av. Du besvarar ett antal frågor och sedan genereras dokument som är anpassade efter er specifika situation. Testa Legalbuddy Plus Medium gratis i 30 dagar genom att skapa ett konto HÄR.
  2. Uppdatera aktieboken. Se till att ägarövergången dokumenteras i aktieboken då det ger rätt till ett antal rättigheter som aktieägare. Som huvudregel gäller att det är en förutsättning att vara inskriven i aktieboken för att få utöva de rättigheter som följer av att vara aktieägare. Läs mer om det i denna fråga
  3. Utse ny styrelse. Det finns ett krav för aktiebolag att ha minst en styrelseledamot och en suppleant. Även ett bolags bolagsordning kan ställa krav på ett minsta antal styrelseledamöter. Läs mer om att utse styrelse i denna fråga. 


Övrigt att tänka på 

Vad som är bra att hålla koll på är beroende av vad det är för typ av bolag, men generellt se om det finns skatteskulder och undersöka bolagets likviditet. Du nämner att alternativet till aktieöverlåtelsen är att sätta bolaget i konkurs eller likvidera det. Om det är så att bolaget har dålig likviditet så kan det finnas en skyldighet för styrelsen att upprätta en kontrollbalansräkning och vidta åtgärder, läs mer om det i denna fråga. 


Sammanfattningsvis, upprätta aktieägaravtal och avräkningsnota i Legalbuddy Plus – testa det gratis i 30 dagar och skapa ett konto här (välj Medium). Vi kan även hjälpa dig med ett aktieägaravtal till fast pris, Uppdatera aktieboken för att utöva de rättigheter som följer av att vara aktieägare. Utse en ny styrelse och se om bolagsordningen ställer specifika krav på ett minsta antal styrelseledamöter. Slutligen rekommenderar vi att se över bolagets ekonomi för att se om styrelsen är skyldig att vidta åtgärder. Hoppas detta besvarade din fråga. Om du behöver vidare vägledning är du varmt välkommen att kontakta oss genom att boka ett gratis coachingmöte. 

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa ett aktieägaravtal till fast pris med hjälp av erfarna affärsjurister.

Dags att bilda bolag? Det är mycket att tänka på, men vi har sammanfattat de viktigaste sakerna för dig. 

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan